Tuesday, March 27, 2012

Rebecca Skloot "The Immortal Life of Henrietta Lacks"

Tegu on raamatuga, mille juurde sattusin võrdlemisi juhuslikult: Apollo raamatupoes ingliskeelsest kirjandusest (vist peaasjalikult elulugudest) koosnevat raamaturiiulit sirvides. Raamatuselgadele pilku peale heites jäi silma nimi "Henrietta". Tegu on nimega, mis võõrkeelsetest nimedest mulle kuidagi silma ja meelde on jäänud, lihtsalt kui ilus nimi - Henrietta!
Võtsin raamatu pihku ja lugesin tagakaanelt:

Her name was Henrietta Lacks, but scientists know her as HeLa. Born a poor, black tobacco farmer, her cancer cells - taken without her knowledge - became a multimillion-dollar industry and one of the most important tools in medicine. Yet Henrietta's family did not learn of her 'immortality' until more than twenty years after her death, with devastating consequences... Balancing the beauty and drama of scientific discovery with dark questions about who owns the stuff of our bodies are made of, The Immortal Life of Henrietta Lacks is an extraordinary detective story in search of the soul and story of a real woman, whose cells live on today in all four corners of the world. 

Koheselt - üksnes pealkirja ja kirjelduse järgi - ma veel raamatut ära ei ostnud, enne veel sirvisin Amazonist review'sid. Silmajäänutest eranditult kõik olid üdini kiitvad! Ja peab ütlema, et nüüd - olles raamatut lugenud - ühinen nende kiidusõnadega.


Lähemalt:
raamatu proloog algab järgmiselt:

There's a photo on my wall of a woman I've never met, its left corner torn and patched together with tape. She looks straight into the camera and smiles, hands on hips, dress suit neatly pressed, lips painted deep red. It's the late 1940s and she hasn't yet reached the age of thirty. [...]
Beneath the photo, a caption says her name is "Henrietta Lacks, Helen Lane or Helen Larson."
(lk 1)

Raamat on kaasahaaravalt ja huvitavalt kirjutatud, iga peatükk kannab endas midagi, mida on põnev lugeda: olgu siis tegu ajalooliste ning täpsete ülevaadetega tollasest olustikust ja meditsiini arenguloost või emotsionaalselt siduvate kirjeldustega peategelaste eludest. Kusjuures, pole vist tarvis lisada, tegu pole fiktsiooniga, ennekõike on tegu ajaloolise uurimusega, mis on ilukirjanduslikku vormi valatud ("fiktsionaalsus-mittefiktsionaalsus" on teatavasti lai mõiste ja vaieldav teema). Autor kirjutas raamatut u 10 aastat ja viis selle käigus läbi tuhandeid tunde intervjuusid Henrietta sugulaste ja sõpradega, lisaks viitab raamatu lõpus küllalt põhjalikule bibliograafiale.
Ehkki mul polnud raamatu osas otseseid ootusi, siis sellegipoolest üllatas loetav oma ülimalt siira inimlikkusega. Ja eks sai ju nõnda ka lugu alguse: 16. aastaselt mil autor oma bioloogia õpetajalt esmalt kuulis HeLa vähirakkudest, mis pärinevat naisest nimega Henrietta - st HEnrietta LAcks.
Rebecca sellega loomulikult ei leppinud. Mis moodi keegi Henrietta? Pluss rida hulk "Mis?" ja "Kas?" küsimusi mis võivad tekkida kui inimest vähegi huvitab see taust, mille najalt Henrietta lugu võrsub...
Ja olgem ausad: see taust on ju huvitav! - esimesed inimrakud, mida õnnestus 'elus hoida' ja sisuliselt lõputult paljundada, 50ndate Ameerika, esimsed suuremad sammud meditsiinis (meenutagem, et 53ndal aastal n-ö muugiti esmakordselt lahti DNA struktuur, jõudes seeläbi "elu saladuseni" - avastajateks James D. Watson ja Francis Crick. Richard Dawkinsi arvates on see tõenäoliselt üks olulisemaid avastusi üldse!), jne. 

Kokkuvõtvalt: raamatus on puudutatud teemadena kajastatud nii meditsiini arengut viimase u 60 aasta jooksul (nõnda kaasahaaravalt ja loogiliselt, seostatult ja põhjendatult, muusse teksti mätsitult, et lugedes ei saa ise arugi, et nüüd on see hetk, mil räägitakse ajaloolisest taustast), tolle ajastu rassismi-ilminguid; kuid ennekõike on lugu Henriettast ja tema tütrest Deborah'st, kelle läbielamistele püütakse kogu hingest kaasa elada ja kelle elukäiku püütakse mõista.


Kui sellele raamatule peaks andma hinde kümne palli skaalal, siis mina annaksin kõhklemata 10/10st. Ja kui kellelgi tekkis huvi (teil, kes te mind tunnete), siis raamat on mul täitsa olemas, ehkki pisikese minupoolse reklaami ja vaimustusõhina tõttu on praegu järjekorras juba kaks inimest.
See on raamat, mis naljalt ei unune ja sealsed sündmused võivad tõenäoliselt ühel või teisel viisil lugeja elu saatma jääda: kas Henrietta kui isiksuse meenutustest, ajaloolisest infost, või tõsiasjast, et sisuliselt kõik maailma inimesed on Henrietta "HeLa rakkude" uuringute tulemusena kõiksugu ravimite ja meditsiini arengu tõttu kasu saanud...!

Raamatu kohta on autorilt ka küllalt hea 'treiler':



Andmed:
Originaal: Rebecca Skloot, The Immortal Life of Henrietta Lacks; Pan Books, 2011;
lehekülgi: 432.

No comments:

Post a Comment